Monipuolista jätehuoltoa perusmaksulla

Vuosi 2019 toi Mustankorkean omistajakuntien vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden jätelaskuun uuden rivin, perusmaksun. Asuinhuoneistokohtaisella vuosimaksulla kustannetaan kotitalouksille tarkoitettuja lakisääteisiä jätehuollon palveluita. Aiemmin samat palvelut on kustannettu sekajätteen käsittelymaksuista, jotka nyt puolestaan laskivat. Maksurakenneuudistuksen myötä suurella osalla asukkaista jätehuollon vuosikustannukset pysyivät käytännössä ennallaan, osalla ne hieman nousivat ja osalla jopa hieman laskivat. Jätehuollon maksuista päättää jätehuoltoviranomainen, Jyväskylän seudun jätelautakunta.

Mikä Perusmaksu? -kampanja vei viestin perille

”Ihan perus.”, näin totesi Matti kuuden kilon kuhasta, joka nousi avannosta. Jätelaskun avattuaan Matti kuitenkin huusi: ”Mikä perkeleen perusmaksu!”. Perusmaksun käyttöönotosta kertova kampanja tavoitti kuntalaiset puhuttelevalla tavalla.

”Kampanja oli erittäin onnistunut, sillä se jäi ihmisten mieleen. Muutostilanteissa yhteydenottojen määrä asiakaspalvelussa kasvaa yleensä merkittävästi. Perusmaksusta viestiminen rennolla tavalla vähensi selvästi yhteydenottojen määrää ja esti asiakaspalvelun ruuhkautumisen.”

kertoo Mustankorkean viestintä- ja asiakkuuspäällikkö Piia Aho

Katso koko video vuosikertomuksen etusivulta.

Mitä perusmaksulla tehdään?

Perusmaksulla tuotetaan kotitalouksille tarkoitettuja jätehuoltopalveluita, kuten vaarallisten jätteiden keräystä ja käsittelyä, hyötykeräyspisteiden ylläpitoa, tiedotusta ja neuvontaa sekä jätehuoltoviranomaisen toimintaa. Aiemmin kotitalouksien jätehuoltopalveluita on katettu sekajätteen käsittelymaksuilla, jotka uudistuksen myötä laskevat. Aiempi maksutapa ei ole ollut käyttäjille reilu. Palveluista ovat maksaneet suhteessa enemmän he, jotka ovat käyttäneet palveluita vähemmän.

Mustankorkea ylläpitää neljässä kunnassa noin 130 hyötykeräyspistettä ja 12 vaarallisten jätteiden kiinteää keräyspaikkaa, joiden käyttö on kotitalouksille maksutonta.

Kuten aiempinakin vuosina, vuonna 2019 Mustankorkean henkilökunta hyppäsi autoon keräämään vaarallisia jätteitä kiertävän keräyksen avulla. Keräyskontti kiertää keväisin kuukauden aikana neljässä kunnassa ja pysähdyspaikkoja on yhteensä reilu 30.

”Keväisellä keräyskierroksella liikkuva kontti tuodaan entistä lähemmäksi kuntalaisia, jolloin vaaralliset jätteet saadaan varmasti ja helposti asianmukaiseen jatkokäsittelyyn. Kiertävä keräys on yksi perusmaksulla kustannettavista palveluista”, kertoo Mustankorkean kuljetusvastaava Terttu Nyberg.

Perusmaksulla katetaan myös tutkimus- ja kehitystyötä, jotta jätehuolto pystyttäisiin järjestämään entistä tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin.

Parasta perusmaksulla

Perusmaksulla kustannettavista palveluista kertoo viestintämateriaaleissa Parasta perusmaksulla -leima. Monipuolisten palveluiden korostaminen perusmaksu-leiman avulla lisää tietoisuutta ja muistuttaa perusmaksun käyttötarkoituksesta myös jatkossa.

Me emme koe jätemaksua kalliiksi, kun vertaamme sitä siihen, miten paljon tarvitsemme jätehuollon palveluita. Omakotitalossa jätettä syntyy varsinkin kesäisin talon kunnostustöistä. On tärkeää, että jätteet viedään oikealla tavalla oikeisiin paikkoihin ja haetaan vielä lähes kotiovelta suurin osa.”, Jyväskylän kaupungissa asuva Anu Torm kommentoi Mustankorkean 1/2019  Kulku-lehdessä perusmaksu-uudistusta.